Zajęcia prowadzone w pracowni gospodarstwa domowego uczą uczestników samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych funkcji życiowych. Działalnośc tej pracowni umożliwia uczestnikom zapoznanie się z budową i zasadą działania podstawowego oraz specjalistycznego sprzętu gospodarstwa domowego (np. zmywarki, frytkownicy). Podopieczni uczą się korzystać z przepisów kulinarnych, przygotowując proste i pracochłonne dania, zapoznają się z metodami i sposobami przechowywania i utrwalania żywności.

Uczestnicy samodzielnie nakrywają do stołów, przyrządzają proste posiłki np. kanapki, zupy, sałatki, kompoty, przy pomocy instruktora pieką różne ciasteczka, a nawet pączki. Poza tym uczą się utrzymywać porządek, zamiatają, zmywają podłogę, myją naczynia, prasują i piorą.

 

Pracownia również zajmuje się dbaniem o zagospodarowanie i pielęgnację ogrodu otaczającego Warsztat. Uczestnicy poznają również sposoby uprawy niektórych warzyw, pielęgnują i przesadzają kwiatki. Zajęcia te mają na celu rozwój manualny poprzez wykonywanie prac ogrodniczych, organizowanie atmosfery w grupie opartej na życzliwości i wzajemnej pomocy, wdrażanie uczestników do poszanowania własnej i cudzej pracy, dbałość o narzędzia ogrodnicze, rozróżnianie podstawowych gatunków drzew i roślin ozdobnych oraz poszerzenie wiedzy na temat otaczającego nas środowiska.

 

Instruktor pracowni gospodarstwa domowego i ogrodnictwa: Joanna Bureta-Ślewa